Οι κτηνίατροι Ηλιάνα Κάτσιανου και Παναγιώτης Ζάρρας απαντούν στις ερωτήσεις μας για θέματα που αφορούν την υγεία του σκύλου

Οι κτηνίατροι Ηλιάνα Κάτσιανου και Παναγιώτης Ζάρρας απαντούν στις ερωτήσεις μας για θέματα που αφορούν την υγεία του σκύλου

To vreslarisa.gr επισκέφτηκε το κτηνιατρείο Animal Medical (Ηρώων Πολυτεχνείου 23) και oι κτηνίατροι κα. Ηλιάνα Κάτσιανου και ο κ. Παναγιώτης Ζάρρας απάντησαν στις ερωτήσεις μας σε ότι αφορά την υγεία του σκύλου.

Είναι απαραίτητη η αποπαρασίτωση για τον σκύλο μου τον χειμώνα? Κάποιοι λένε ότι δεν χρειάζεται!

ΜΥΘΟΣ: Ο προληπτικός αποπαρασιτισμός (ενδοπαράσιτα, εξωπαράσιτα) του σκύλου μας πρέπει να εφαρμόζεται κατα τη διάρκεια όλου του έτους. Οι καιρικές συνθήκες στην χώρα μας επιτρέπουν την διαβίωση των κουνουπιών και της σκνίπας(μετάδοση Διροφιλαρίωσης, Λεισμανίωσης) από Μάρτιο μέχρι Οκτώβριο σε εξωτερικούς χώρους και στο εσωτερικό των σπιτιών, λόγω θέρμανσης, όλους τους χειμερινούς μήνες .Τα παράσιτα του εντέρου, που προσλαμβάνονται κυρίως από το περιβάλλον και το ατελώς ψημένο κρέας έχει βρεθεί οτι μπορούν να επιβιώσουν και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα αυγά του Εχινόκοκκου όπου μπορούν να επιζήσουν μέχρι και 4 μήνες στους -1ο C. Λανθασμένα πιστεύεται οτι οι σκύλοι μπορούν να κολλήσουν τσιπούρια μόνο τους ζεστούς μήνες, επιζούν ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες, συνεχίζοντας να τους τσιμπάνε και να μεταφέρουν σοβαρά νοσήματα όπως η Ερλιχίωση. Όσο αφορά τους ψύλλους, ο χειμώνας είναι η αγαπημένη τους εποχή γιατί καλά κρυμμένοι κάτω απο σκεπάσματα, καναπέδες και χαλιά βρίσκουν την ιδανική θερμοκρασία για να επιβιώσουν και να πολλαπλασιαστούν.


Έχω μικρόσωμο σκυλάκι, είναι απαραίτητη η βόλτα?

ΜΥΘΟΣ: Όλοι οι σκύλοι, ανεξαρτήτως φυλής, σωματικού βάρους και ηλικίας χρειάζονται την άσκηση, προσαρμοσμένη φυσικά στις ανάγκες και τις δυνατότητες του καθενός. Μέσω της καθημερινής βόλτας διατηρείται η υγεία του μυοσκελετικού συστήματος και το σωματικό τους βάρος (ένας από τους βασικότερους δείκτες υγείας), ενισχύεται το ανοσοποιητικό τους σύστημα, κοινωνικοποιούνται τόσο με ανθρώπους όσο και με άλλους σκύλους, εκτονώνεται η ένεργεια τους και φυσικά ως μέσο διασκέδασης αυξάνει το δέσιμο ιδιοκτήτη-σκύλου. Αν και την ακριβή διάρκεια της βόλτας θα σας την επιδείξει ο ίδιος σας ο σκύλος, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένας μικρόσωμος σκύλος χρειάζεται μισή με μια ώρα άσκηση την ημέρα, ένας μεσαίου μεγέθους σκύλος μια με μιάμιση ώρα και ένας μεγαλόσωμος μιάμιση με δυο ώρες την ημέρα.


Ισχύει ότι η στείρωση ενός σκύλου τον οδηγεί στο να γίνει υπέρβαρος?

Εδώ η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση! Για τους σκύλους (όπως και για όλα τα ζώα) επιβίωση σημαίνει τροφή και αναπαραγωγή. Η απουσία των ορμονών μετά την στείρωση εκτός του οτι επιφέρει αλλαγές στο μεταβολισμό, στρέφει και το ενδιαφέρον του σκύλου σχεδόν αποκλειστικά στο φαγητό, με αποτέλεσμα την πρόσληψη βάρους. Τα πλεονεκτήματα όμως που προσφέρει η στείρωση σε συνδυασμό με την δυνατότητα απόλυτου ελέγχου των παραπάνω προδιαθετικών παραγόντων μας κάνουν να καταλάβουμε με βεβαιότητα οτι η συσχέτιση αυτή είναι λανθασμένη. Ζητήστε από τον κτηνίατρος σας να σας υποδείξει την σωστή τροφή, ανάλογα με το μέγεθος, την ηλικία και την κινητική δραστηριότητα του σκύλου σας. Στο εμπόριο υπάρχει μια πληθώρα επιλογών έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά καθε ιδιοκτήτης και να παρέχει στον σκύλο του μια ισορροπημένη διατροφή. Η άσκηση και τα παιχνίδια δεν πρέπει να σταματήσουν. Ενθαρρύνετε τον σκύλο σας να κινείται, αυξήστε τα παιχνίδια και την άσκηση του, προσαρμόζοντάς τα, φυσικά, στο δικό σας πρόγραμμα. Τέλος, προσπαθείστε να μην υποκύψετε στα παραπονεμένα μάτια όταν κάθεστε εσείς στο τραπέζι για φαγητό. Το ΄΄τσιμπολόγημα΄΄ μπορεί φαινομενικά να κάνει και τις δυο πλευρές χαρούμενες, αποτελεί όμως μια κακή συνήθεια που ευθύνεται πολύ συχνά για την αύξηση του σωματικού βάρους του σκύλου σας, είτε είναι στειρωμένος είτε όχι.


Πόσο επικίνδυνο για την υγεία του, είναι να κοιμάται κάποιος με τον σκύλο του?

Μια συνήθεια πολλών ιδιοκτητών που δεν θα πάψει ποτέ να είναι από τις πιο γλυκιές. Με την προϋπόθεση ότι ο σκύλος είναι υγιής ( αποπαρασιτωμένος, εμβολιασμένος ), οτι δεν νοσεί από κάποια ασθένεια μεταδοτική στον άνθρωπο και οτι τηρούνται οι κανόνες υγιεινής ( μπάνιο δύο φορές τον μήνα, βούρτσισμα για την απομάκρυνση των τριχών και καθαρισμός μετά από την βόλτα με προϊόντα που απευθύνονται αποκλειστικά σε σκύλους) δεν τίθεται κάποιος κίνδυνος για την υγεία του ιδιοκτήτη. Επιγραμματικά αναφέρουμε οτι οι ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν απο τον σκύλο στον άνθρωπο είναι η Λύσσα και η Λεπτοσπείρωση (νόσοι για τις οποίες απαιτείται εμβολιασμός), τα τσιμπήματα απο ψύλλους και τσιμπούρια ( αποπαρασιτισμός του ζώου), κάποιες ψώρες και η δερματοφυτίαση ( εύκολα ιάσημα με συγκεκριμένη αγωγή). Το προβλημα με το οποίο μπορει να έρθουν αντιμέτωποι πολλοί ιδιοκτήτες που έχουν αυτή τη συνήθεια, αφορά την συμπεριφορά του σκύλου τους και την τάση κυριαρχίας που είναι πολύ πιθανό να αναπτυχθεί. Από την στιγμή που θα ανεβάσετε τον σκύλο σας στο κρεβάτι θεωρείστε σχεδόν δεδομένο ότι δεν θα ξανακατέβει. Θα προστατεύει τον χώρο του με κάθε τρόπο και αν προσπαθήσετε να τον απομακρύνεται κάποια στιγμή μπορεί από το να κλαίει όλη νύχτα έξω από την πόρτα σας μέχρι και να εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά. Ζυγίστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και πάρτε μια απόφαση για την οποία θα είστε σίγουροι ότι μπορείτε να τηρήσετε για πολλά χρόνια.

 

Πόσο απαραίτητα είναι τα εμβόλια σε ένα σκύλο και πόσο διαρκούν?

Ο εμβολιασμός του σκύλου μας ανήκει στις πιο απαραίτητες κτηνιατρικές υπηρεσίες που πρέπει να του παρέχουμε. Ένα κουτάβι μπορει να ξεκινήσει το εμβολιακό του πρόγραμμα από την ηλικία των 6 εβδομάδων. Απαιτούνται δύο ακόμη επαναλήψεις σε διάστημα ενός μηνός ο ένας από τον άλλο, για να πετύχουμε το επιθυμητό ποσοστό ανοσίας. Στη συνέχεια εμβολιάζουμε το σκύλο μας μια φορά τον χρόνο από την τελευταία επανάληψη. Ο εμβολιασμός προστατεύει το σκύλο μας από νοσήματα που προσβάλουν το γαστρεντερικό, το αναπνευστικό, το ουροποιητικό και το νευρικό του σύστημα. Οι λοιμώξεις αυτές συχνά είναι θανατηφόρες για το κατοικίδιο μας και το γεγονός αυτό αποδεικνύει την αναγκαιότητα των εμβολιασμών. Εκτός από την υγεία των σκύλων μας, μέσω των εμβολιασμών προστατεύεται και η δημόσια υγεία, καθώς η Λύσσα και η Λεπτοσπείρωση είναι νοσήματα απειλητικά για την ζωή που μεταδίδονται και στους ανθρώπους. Τέλος, τα κουτάβια που προέρχονται απο ανεμβολίαστες μητέρες διατρέχουν πολύ αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν πριν ή και κατά τη διάρκεια των πρώτων τους εμβολίων, γι αυτό ελέγξτε πάντα το εμβολιακό πρόγραμμα της μητέρας πριν αποκτήσετε έναν καινούργιο φίλο.


Πόσο βοηθούν οι ειδικές τροφές σε σχέση με το μαγειρευτό φαγητό ή τα κόκκαλα?

Το μαγειρευτό φαγητό μπορεί να αποτελέσει αδιαμφισβήτητα μια πολύ καλή επιλογή διατροφής για το κατοικίδιο σας, αλλά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Τα αποφάγια του δικού μας γεύματος δεν πρέπει να θεωρούνται το φαγητό του ζώου μας, Είναι μια πολύ οικεία εικόνα σε όλους μας μετά από ένα γεύμα να ακούμε την φράση ‘’να πάρω τα υπόλοιπα για το σκυλί’’ και τελικά να συγκεντρώνονται σε ένα μπολ λίγη σαλάτα με λάδι, ψωμί, λίπη, κόκκαλα, κομμάτια κρέατος μαγειρεμένα με καρυκεύματα και σάλτσες με κρεμμύδι, σκόρδο και αλάτι. Η συνήθεια αυτή όχι μόνο δεν προσφέρει κανένα θρεπτικό συστατικό στο κατοικίδιο μας αλλά επιβαρύνει την υγεία και μειώνει το προσδόκιμο όριο ζωής του. Αν θέλουμε το κατοικίδιο μας να τρώει μαγειρευτό φαγητό, πρέπει να ασχοληθούμε πολυύ σοβαρά με αυτό το θέμα και να μαγειρεύουμε αποκλειστικά για αυτό. Ένας ειδικός κτηνίατρος-διατροφολόγος ξέρει να σας πεί τη σωστή αναλογία σε πρωτεϊνες, υδατάνθρακες, λίπη, φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες που χρειάζεται το ζώο σας ανάλογα πάντα με την ηλικία, τη φυλή, το σωματικό του βάρος και την κινητική του δραστηριότητα. Οι τροφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο στηρίζονται σε αυτή τη λογική, δηλαδή στον συνδυασμό των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών ανάλογα τις ανάγκες του ζώου σας. Το πλεονέκτημα τους στηρίζεται στο γεγονός ότι δεν χρειάζεται να μαγειρεύεται εσείς κάθε δυο-τρεις μέρες και ότι αποθηκεύονται πιο εύκολα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όσον αφορά τα κόκκαλα, εδώ η απάντηση είναι κατηγορηματική, αποτελούν το πλέον ακατάλληλο είδος διατροφής για οποιοδήποτε ζώο. Μπορούν να προκαλέσουν από δυσπεψία και γαστρεντερικές διαταραχές μέχρι έμφραξη και διάτρηση του οισοφάγου, του στομάχου και του εντέρου.


Το στόμα του σκύλου μου έχει άσχημη οσμή,είναι θέμα των δοντιών του?Πώς μπορώ να βελτιώσω την κατάσταση?

Η δυσοσμία του στόματος ενός σκύλου οφείλεται στην μικροβιακή χλωρίδα που υπάρχει σε αυτό και στην μικροβιακή πλάκα που δημιουργείται και εγκαθίσταται στα δόντια του. Αν και όλοι οι σκύλοι θα αποκτήσουν μεγαλώνοντας μικροβιακή πλάκα, οι μικρόσωμες φυλές φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς και συχνά την εμφανίζουν από νεαρή ηλικία. Ο τακτικός έλεγχος των δοντιών είναι πολύ σημαντικός, καθώς η αύξηση της μικροβιακής πλάκας δημιουργεί μια επώδυνη κατάσταση που ονομάζεται περιοδοντική νόσος. Επιπλέον, όπως και στους ανθρώπους, έτσι και στα ζώα η περιοδοντική νόσος έχει συσχετιστεί με καρδιολογικά προβλήματα εξαιτίας της διασποράς μικροβίων μέσω του αίματος. Συμπεραίνουμε δηλαδή, ότι εκτός της άσχημης οσμής που αντιλαμβανόμαστε εμείς, η κατάσταση αυτή έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία του κατοικιδίου μας. Η πρόληψη μπορεί να ξεκινήσει από τότε που ο σκύλος μας είναι ακόμη κουτάβι βουρτσίζοντας του τα δόντια. Είναι μια διαδικασία που τα κουτάβια μαθαίνουν εύκολα αν ενταχθεί σαν παιχνίδι στο καθημερινό τους πρόγραμμα. Στους σκύλους μεγαλύτερης ηλικίας χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια και υπομονή από τον ιδιοκτήτη για να μάθουν αυτή την καινούργια συνήθεια. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά είδη από λιχουδιές και παιχνίδια που βοηθούν στην απομάκρυνση της πλάκας. Σε καταστάσεις ιδιαίτερα προχωρημένες χρειάζεται η βοήθεια του κτηνιάτρου σας για να απομακρύνει την μικροβιακή πλάκα. Η διαδικασία είναι γνωστή σε όλους μας από τους οδοντιάτρους, είναι σχετικά σύντομη σε διάρκεια (ανάλογα τη σοβαρότητα της κατάστασης) και εξασφαλίζει την ολική απομάκρυνση της πλάκας. Ακόμη όμως και μετά από αυτή τη διαδικασία, δεν επαναπαυόμαστε και συνεχίζουμε την πρόληψη καθώς η μικροβιακή χλωρίδα δεν εξαλείφεται ποτέ από την στοματική κοιλότητα.


Που μπορώ να απευθυνθώ αν εντοπίσω έναν τραυματισμένο σκύλο σε ώρες που είναι κλειστά τα κτηνιατρεία?

Αν είστε οι ίδιοι ιδιοκτήτες ενός ζώου ή γνωρίζεται κάποιον κτηνίατρο μπορείται εκ των προτέρων να τον ρωτήσετε αν δέχεται επείγοντα περιστατικά και αν μπορείτε να απευθυνθείτε σε αυτόν ώρες εκτός ωραρίου δουλειάς. Αν δεν γνωρίζετε κάποιον κτηνίατρο και βρεθείτε μπροστά σε κάποιο ζώο που χρειάζεται βοήθεια και μπορείτε να του την προσφέρετε, αναζητήστε το πλησιέστερο σας κτηνιατρείο, τηλεφωνήστε και ή θα σας εξυπηρετήσει ο ίδιος ή θα σας παραπέμψει σε κάποιον συνάδελφο που εφημερεύει.

Μερικά λόγια για το Animal Medical
To Animal Medical αποτελεί τον Ιδανικό χώρο για την φροντίδα των κατοικιδίων σας (σκύλος, γάτα, κουνέλι)! Σε ένα φιλόξενο και οικείο περιβάλλον, με όπλο τη μεγάλη μας αγάπη για τα κατοικίδια αναλαμβάνουμε τη πρόληψη και θεραπεία παθολογικών καταστάσεων όπως και την αντιμετώπιση χειρουργικών και ορθοπεδικών περιστατικών. Χαρακτηρίζεται ως ένα ιδιαίτερα φιλικό ιατρείο προς την γάτα και το μοναδικό με εμπειρία στη διαχείριση και την αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων σε κουνελάκια.

Επικοινωνία με το Animal Medical

Ηρώων Πολυτεχνείου 23
Τηλέφωνο: 24130 19609

Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.

Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του site μας και τη βελτίωση της online εμπειρία σας.
Πατήστε "Αποδοχή Cookies" για να συνεχίσετε ή επιλέξτε "Περισσότερες πληροφορίες" για να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τα cookies.